Vege sarma

Sarmastičan dan. I ne, nije mit (kažu oni koji su probali) da je podgrijana sarma treći dan još ukusnija.

A evo i zdravoseljačke, jednako ukusne vege verzije ovog balkanskog, zimskog neizostavnog klasika.

Sastojci (za 10-ak sarmi):

  • 2 šalice kuhanog ječma (ili smeđe riže)
  • 2 žlice kvalitetnog suncokretovog ulja (hladno prešano)
  • 1 luk narezan na kockice
  • 2-3 češnja češnjaka, narezanog na sitno
  • 1 veća mrkva narezana na kockice
  • 1/2 šalice korijena celera narezanog na kockice
  • 200 g dimljenog tempeha, narezanog na kockice, prethodno mariniranog u tamariju
  • Listovi kiselog kupusa+1 šalica kiselog kupusa narezanog na trake (za dno posude)
  • 3-4 šalice vode
  • Lovorov list
  • Mljevena crvena paprika
  • Papar po želji
  • Morska sol

Postupak:

Na ulju propirjajte luk i češnjak pa dodajte mrkvu i celer. Malo posolite i nastavite pirjati još nekoliko minuta te zatim dodajte tempeh i još kratko pirjajte. Sklonite sa vatre, ostavite da se ohladi pa dodajte ječam, papriku i papar te rukama izgnječite smjesu tako da bude kompaktna. Zamotajte 10 sarmi pa ih posložite na dno posude (a.k.a. šerpe) na kojem ste prethodno stavili narezani kiseli kupus. Dodajte vodu i lovorov list pa kada zakuha, smanjite vatru i nastavite kuhati poklopljeno 45 min.

Nekoliko mudrih narodnih misli za što uspješniju i ukusniju sarmu:

– Ukoliko je kupus preslan, isperite ga pod mlazom vode

– Ako je potrebno, stanjite ili uklonite srednji dio lista da bi se listovi mogli lakše savijati



Ova web stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.