30 Jan Vege sarma
Sarmastičan dan. I ne, nije mit (kažu oni koji su probali) da je podgrijana sarma treći dan još ukusnija.
A evo i zdravoseljačke, jednako ukusne vege verzije ovog balkanskog, zimskog neizostavnog klasika.
Sastojci (za 10-ak sarmi):
- 2 šalice kuhanog ječma (ili smeđe riže)
- 2 žlice kvalitetnog suncokretovog ulja (hladno prešano)
- 1 luk narezan na kockice
- 2-3 češnja češnjaka, narezanog na sitno
- 1 veća mrkva narezana na kockice
- 1/2 šalice korijena celera narezanog na kockice
- 200 g dimljenog tempeha, narezanog na kockice, prethodno mariniranog u tamariju
- Listovi kiselog kupusa+1 šalica kiselog kupusa narezanog na trake (za dno posude)
- 3-4 šalice vode
- Lovorov list
- Mljevena crvena paprika
- Papar po želji
- Morska sol
Postupak:
Na ulju propirjajte luk i češnjak pa dodajte mrkvu i celer. Malo posolite i nastavite pirjati još nekoliko minuta te zatim dodajte tempeh i još kratko pirjajte. Sklonite sa vatre, ostavite da se ohladi pa dodajte ječam, papriku i papar te rukama izgnječite smjesu tako da bude kompaktna. Zamotajte 10 sarmi pa ih posložite na dno posude (a.k.a. šerpe) na kojem ste prethodno stavili narezani kiseli kupus. Dodajte vodu i lovorov list pa kada zakuha, smanjite vatru i nastavite kuhati poklopljeno 45 min.
Nekoliko mudrih narodnih misli za što uspješniju i ukusniju sarmu:
– Ukoliko je kupus preslan, isperite ga pod mlazom vode
– Ako je potrebno, stanjite ili uklonite srednji dio lista da bi se listovi mogli lakše savijati