Tretmani

O akupunkturi

Učinkovita i uspješna metoda liječenja koja vuče korijene iz kineske medicine, s povijesnim zapisima još iz doba Žutog cara, otprilike 2500 godina prije nove ere.

 

Akupunktura se provodi ubadanjem tankih iglica u određene točke koje se nalaze odmah ispod površine kože.

 

Akupunktura kao terapija pokreće i harmonizira vitalnu energiju što rezultira poboljšanjem općeg zdravstvenog stanja i prevencije, oporavka i vraćanja cijelog organizma u ravnotežu.

 

Ljepota i primjena ove metode leži upravo u tome da se svakoj osobi pristupa pojedinačno, holistički kako bi tretmani bili što učinkovitiji i dugotrajniji, s ciljem otkrivanja pravog uzroka zdravstvenog stanja.

 

Sama akupunktura se temelji na dobrom poznavanju i upotrebi meridijana, koji predstavljaju kanale kroz koje teče životna energija. Na sustav meridijana možemo gledati kao na razgranatu mrežu unutar našeg tijela koji povezuju, hrane i održavaju naš jedinstveni sustav.

 

Akupunkturom se mogu ublažiti i zacijeliti različita stanja poput:

 

– Kroničnih i dugotrajnih bolesti
– Probavnih smetnji (želučane tegobe, crijevne smetnje)
– Mišićno-koštanih smetnji
– Problema dišnog sustava (astma, alergija, rinitis)
– Ginekoloških problema (PMS, menopauza, neplodnost)
– Poremećaja muškog zdravlja
– Kroničnog umora
– Različitih bolnih stanja (migrene, vrat, leđa)
– Sportskih ozljeda
– Smanjenja stresa (napetost, razdražljivost, izljevi bijesa, umor, nesanica, probavni problemi)
– Problema uzrokovanih autoimunim stanjima
– Narušenog imuniteta

Terapija čašicama (cupping, ventuze)

Naziv koji najbolje opisuje kako cupping djeluje svakako je vakuumska terapija, budući da zbog podtlaka koji se stvara izvlačenjem zraka iz čašice ona nakon stavljanja na određeno mjesto podiže kožu prema gore.

 

To na organizam djeluje izrazito opuštajuće, potiče cirkulaciju, rad limfnog sustava i općenito izmjenu tvari, odnosno – prema kineskoj medicini – protok životne energije poznate kao qi (chi).

 

Terapija uklanja energetske blokade, iz tijela izvlači toksine i nečistoće, smanjuje mišićnu napetost, bolove i upale.

 

Ovisno o vrsti čašica, načinu primjene i trenutnom zdravstvenom stanju tretirane osobe čašice obično ostaju na tijelu od nekoliko do 10 minuta.

 

Budući da se stavljaju na određene točke ili se njima masira, cupping se može primjenjivati u kombinaciji s akupunkturom, akupresurom ili masažom te na taj način može pojačati djelovanje ovih terapija.

 

Da bi se napravio vakuum, iz staklenih čaša terapeut izvlači zrak njihovim zagrijavanjem pomoću paljenja vate natopljene u alkoholu unutar čaše (vatreni cupping).

 

Tako pripremljena, zagrijana staklena čaša polaže se na tijelo kako bi se uslijed hlađenja stvorio vakuum, te se ne miče s mjesta na koje je stavljena.

 

Čašice s pumpicama, kao i one silikonske, ne zagrijavaju se, nego se vakuum stvara njihovim pritiskanjem na kožu ili pomoću vakuumskog pištolja (suhi cupping).

 

Nakon što malo odstoje na jednome mjestu, može ih pomicati i masirati cijelo tijelo sve dok vakuum ne popusti.

 

U ponudi tretmana u Makroskopu dvije su vrste cuppinga:
Vatreni cupping i vakumski cupping.

 

Budući da se zahvaljujući djelovanju vakuuma aktiviraju krvožilni sustav, protok limfe (tjelesnog čistača) i drugi fiziološki procesi, jasno je zašto to dovodi do oslobađanja organizma od toksina, upala i boli, kao i do boljeg zdravlja, čišćenja kože i odstranjivanja celulita.

 

Cupping ima uistinu široku primjenu, a dosadašnja su iskustva pokazala da pomaže kod:

 

– bolesti dišnog sustava poput prehlade, kašlja, bronhitisa, upale pluća, astme i alergija,
– reumatskih bolesti,
– napetost mišića te bolovi u leđima i mišićima,
– napetost fascije,
– upale živaca,
– sportskih i traumatskih ozljeda,
– loša cirkulacija i edematozna stanja,
– detoksikacije organizma,
– zacjeljivanja ožiljaka i strija,
– uklanjanja celulita,
– nečiste, problematične kože, ekcema i akni,
– napetosti, tjeskobe i kroničnog umora,
– migrene te
– gubitka elastičnosti kože i bora.

 

Iako zbog “usisavanja” kože tretirana osoba isprva može osjetiti nelagodu, to će brzo proći. Nakon cuppinga ostat će osjećaj olakšanja, relaksacije, popuštanja boli i općenito ugode – no i crvenilo na mjestima na koje su čašice bile položene.

 

Moglo bi vam se učiniti da je riječ o masnicama, no one to zapravo i nisu, već samo znak da su se vaše kapilare i krvne žile aktivirale.

 

Broj dolazaka i vrsta tretmana ovisi o zdravstvenom stanju koje se liječi.

 

*  Dio teksta preuzet sa: https://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/cupping_terapija

Moksa

Moksibustija je jedna od tehnika terapije tradicionalne kineske medicine koja uključuje spaljivanje pelina, poznato kao moksa, a svrha ove vrste terapije je potaknuti protok Qi-ja (životne energije), ojačati krv te na taj način održati opće zdravlje.

 

Moksibustija može pružiti mnoge prednosti jer stvara toplinu pa tako može biti odličan izbor za osobe koje pate od zdravstvenih stanja kao što su slab imunitet, problemi s cirkulacijom, kronična oboljenja.

 

Terapija moksibustijom također je dobar izbor za one čiji poslovi mogu pogoršati njihova zdravstvena stanja bolesti jer pruža veliko olakšanje pri bolovima. Ovaj ugodan osjećaj grijanja prodire kroz kožu, što povećava protok krvi i može omogućiti lakši protok kisika do tkiva, mišića i tetiva koji su posebno pogođeni.

 

Moksibustija koristi 12 glavnih meridijana za cirkuliranje Qi-ja i jačanje krvi, pomažući njegovanju općeg zdravlja i sprječavanju bolesti. Ima sposobnost zagrijati hladne i očistiti patogene prehlade kako bi održao cjelokupno zdravlje. U tradicionalnoj kineskoj medicini koncept jina i janga uravnotežuju jedan drugog, ali neravnoteža može rezultirati različitim zdravstvenim stanjima.

 

Za što se koristi moksa?

 

– Bol u zglobovima
– Probavne smetnje
– Prolaps organa
– Gastrointestinalni problemi
– Menstrualni grčevi
– Akutna i kronična bol
– Problemi sa spavanjem
– Glavobolje i migrene
– Stres/anksioznost
– Neplodnost

 

Moksibustija je jedna od najčešće primjenjivanih terapija toplinom za otklanjanje stagnacije hladnoće i s njom povezanih bolesti.

 

Korištenje mokse s akupunkturom obično se koristi jedno uz drugo, a ako se pravilno izvodi, može pomoći u povećanju učinkovitosti jer ima sposobnost prodiranja u 12 meridijana.

 

Za neke osobe je ova vrsta tretmana ugodno, opuštajuće i umirujuće iskustvo. Međutim, neki osjećaju i nelagodu zbog specifičnog i oštrog mirisa gorućeg pelina.

Ah-shi i trigger točke

Ah-Shi točke su mjesta na tijelu gdje se mišićno tkivo steže, postaje kraća i zadebljanije. Kada mišićno tkivo zadeblja i postane kao čvor i tvrdo, može vršiti pritisak na živce. Kao odgovor na ovaj pritisak, živci šalju signale boli. S druge strane, ti signali uzrokuju bol koja dovodi do ograničenja pokreta, što zatim ugrožava okolno tkivo i zaustavlja dotok vitalne energije (chi) i krvi do tog mjesta na tijelu. Ove točke ili mjesta mogu jako boljeti.

 

Ah-Shi točke, koje se izgovaraju “aah-shee”, potječu od imena ljudi koji govore “Aah da” na kineskom kada praktikant dotakne bolnu točku ili mjesto. Mogu se pojaviti spontano i nisu poznate akupresurne točke. Ove se točke često razvijaju zbog prenaprezanja mišića, tetiva, fascija i drugog mekog tkiva. Ah-Shi točke također se mogu formirati kao odgovor na ozljedu ili bolest.
Najbolji način za rješavanje Ah-Shi točaka je akupresurna masaža, poznata kao Tui-Na kako bi se obnovio harmoničan protok chi-ja i krvi u zahvaćena meka tkiva.

 

Trigger točke često uzrokuju bol koja ponekad može zračiti od osjetljivih točaka unutar mišića do širih područja prilično je daleko od ovih točaka. Fenomen trigger točaka čvrsto je utemeljen u zapadnoj medicini pod nazivom tretmana dry needling.

 

Tretman trigger točaka je različit. Može uključivati ručnu masažu, mehaničku vibraciju, ultrazvučnu terapiju, električnu stimulaciju, tehnike istezanja i, naravno, akupunkturu.

 

Pojam trigger točaka osmišljava 1942. dr. Janet Travell. Međutim, za Ah-shi točke se zna još od prije više tisuća godina kao najosjetljivije točke u tradicionalnoj kineskoj medicini, tako da je bitno reći da je tretiranje trigger točaka iglama zapravo oblik akupunkture. Svakako da je namjera ublažavanja boli zajednička bez obzira na jezik koji se koristi ili filozofiju iza metoda.

Tui na terapija

Porijeklom iz Tradicionalne medicine Dalekog istoka, značenja TUI NA = pritisak i trljanje,  guranje i držanje, ova vrsta masaže se koristi stoljećima u Kini u okviru Tradicionalne kineske medicine, a radi se o kombinaciji masaže, akupresure i preko 30 različitih manualnih pokreta na meridijanima i akupresurnim točkama u svrhu  uklanjanja blokada u protoku energije.

 

Radi se po teoriji Yina i Yanga to jest dvije suprotne energije koje trebaju biti u balansu kako bi naše tijelo bilo u pravilnoj funkciji.

 

Tretman se izvodi različitim pokretima prstiju, šakama, dlanovima za određenu svrhu kao što su pospješivanje cirkulacije i reakcije pojedinih tkiva, organa. Tui na uključuje širok raspon tehnika od zagrijavanja, valjanja, gnječenja, prešanja i istezanja, a svaki tretman temelji se isključivo na potrebama klijenta.

 

U Zapadnom je svijetu odnedavna poznata te se u terapiji koristi samostalno ili zajedno s akupunkturom.

 

Tui na je izvor mnogih manipulativnih terapija u svijetu danas. Fizioterapija,
sportska masaža, osteopatija i kiropraktika proizlaze iz Tui Na tehnika.

 

Otklanjanjem blokada u protoku Qi-a ili vitalne energije, u organizam se vraća ravnoteža, što dovodi do poboljšanja zdravlja i vitalnosti, a povoljno djeluje na cijelo tijelo, a ne samo na određena područja.

 

Smatra se najprikladnijom za ublažavanje kroničnih bolova, poremećaja mišićno- koštanog sustava, stresa povezanog s poremećajima koji utječu na probavni i dišni sustav.

Gua Sha

“Gua” znači “ostrugati”, a “Sha” znači “pijesak”.​

 

Nastala prije otprilike 2000 godina, Gua Sha je prirodna, alternativna tehnika iscjeljivanja koja uključuje struganje kože alatom za masažu s glatkim rubovima kako bi se poboljšala cirkulacija i limfna drenaža. Ova drevna kineska tehnika iscjeljivanja može ponuditi jedinstveni pristup boljem zdravlju, rješavajući probleme poput kronične boli i ublažavanja simptoma stresa. Druge dobrobiti uključuju proizvodnju kolagena, smanjenje zadržavanja vode, smanjenje natečenosti i omekšavanje bora i bora.

 

To je tehnika pri kojoj se alati, obično izrađeni od žada, kosti ili roga, koriste za struganje po koži na tijelu kako bi se preusmjerio protok energije. Čineći to, ustajala energija se transformira u aktivnu, smanjujući upalu, povećavajući protok krvi i stimulirajući limfni sustav za promicanje ozdravljenja u tijelu.
To je jednostavna tehnika koja se stoljećima koristi za liječenje niza zdravstvenih stanja uključujući bolove u mišićima, napetost, upale i migrene. ​

 

U novije vrijeme Gua Sha je prihvaćen kao uobičajena praksa za njegu kože.
Dok je primjena obično manje intenzivna od tradicionalnog rada na tijelu, laganiji pritisak zajedno s pristupom točkama pritiska pomaže u promicanju regeneracije kože. ​

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.