Kako se pripremiti za prvi dolazak na akupunkturu u nekoliko koraka?

Prije prvog tretmana akupunkture, zajedno prolazimo ispunjavanje zdravstvenog upitnika te kroz razgovor i na temelju medicinske povijesti i detaljnog pregleda pripremam vaš individualni plan oporavka i liječenja.

 

Što odjenuti?

 

Najbolje je da na tretman dođete u opuštenoj i udobnoj odjeći kako bi se olakšao pristup određenim dijelovima tijela (rukama i nogama).
Ukoliko sa sobom nemate odgovarajuću, udobnu odjeću za tretman, možete se pokriti čistim ručnicima i plahtama koji su vam dostupni i na raspolaganju.

 

Kako izgleda terapija akupunkturnim iglama?

 

Igle su izrazito tanke i ne izazivaju bol, a bitno je da budete što opušteniji i da pravilno dišete kako bi tretman bio što učinkovitiji. Tijekom tretmana na mjestima uboda možete osjećati senzacije poput trnjenja, bockanja i pulsiranja, tzv. fenomen de Qi.

 

Što očekivati od tretmana?

 

Možete očekivati da će akupunktura korisno utjecati na različita područja vašeg zdravlja pa samim time može doći i do poboljšanja vašeg spavanja, probave i općenito lakoće te subjektivnog osjećaja vitalnosti.

 

Akupunkturni tretman najčešće prolazi bez popratnih pojava, a ukoliko se neke i jave, onda su to umor i iscrpljenost što bi značilo da dolazi do pokretanja različitih iscjeljujućih mehanizama u tijelu. Također se na mjestu uboda mogu pojaviti osjetljivost i modrice ukoliko je pogođena A-shi/trigger točka (bolno mjesto). Osjetljivost od akupunkturnog tretmana najčešće prođe unutar jednog dana, dok modricama treba nekoliko dana da zacijele, bez razloga za zabrinutost.

 

Koliko tretmana je dovoljno?

 

Ovisno o vašem trenutnom zdravstvenom stanju, stilu života i konstituciji, a kako je svaka osoba specifična i različito reagira na tretmane akupunkture, teško je točno procijeniti koliko tretmana je potrebno. Zato na svakom tretmanu zajedno procjenjujemo napredak i poboljšanje kroz odsustvo simptoma, lakšu pokretljivost, veću vitalnosti, vedrije raspoloženje i prema tome dogovaramo i prilagođavamo potreban broj tretmana.

 

Najčešće za kronična zdravstvena stanja je potrebno otprilike 10-13 tretmana kroz 6 tjedana da bi se vidjeli rezultati, a za akutna stanja 5-7 dolazaka kroz 4 tjedna.

 

U terapiji prevencije ili poboljšanja imuniteta preporučeni tretmani odvijaju se jednom mjesečno, a kasnije vremenski period između tretmana može biti i duži, ovisno o tome kako se osjećate.

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.