30 Jan Hummus
Slanutak sam zavoljela kroz hummus – tradicionalni, bliskoistočni namaz od slanutka, morske soli, tahinija (pasta od sezama), limuna, češnjaka i maslinovog ulja. Kakva kombinacija sastojaka!
E, onda su ga zavoljeli i moji ukućani i otada hummus često obitava hladnjaku, a ok je i ako se zamrzne. Spašava kad sam u žurbi-kao namaz na kruh ili dodatak uz neko jelo ili kuhanu žitaricu.
Sastojci:
- 2 šalice kuhanog slanutka
- 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- ½ žličice soli
- sok od pola limuna
- 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
- ¼ žličice papra
- 1 žlica tahinija (sezamova pasta)
- nekoliko žlica vode /vode od kuhanja slanutka
Postupak:
U multipraktik dodajte slanutak, ulje, tahini, češnjak, sol, limunov sok pa sve izmiksajte u glatku smjesu i dodajte još koju žlicu vode ukoliko je smjesa presuha. Prebacite u zdjelu pa umiješajte papar. Čuvajte u hladnjaku te potrošite u roku od tri dana.
Poslužite na sendvičima, krekerima, slanim muffinima.
Ponekad volim dodati i mljeveni papar, svježi peršin, vlasac ili malo svježe paprike. Moja mama zimi u hummus doda i malo sitno sjeckanih ukiseljenih krastavaca. Mljac.