Proleće

 

Svježa energija buđenja i rasta osjeća se već zadnjih nekoliko tjedana oko nas i kao i svake godine, podsjeća nas na snažne, a ujedno i nježne svakodnevne promjene u živome svijetu koji nas okružuje.

Proljeće predstavlja uzlaznu energiju koja ima karakteristike slobodne kretnje, istraživanja, kreativne slobode, novih početaka, radoznalosti te osobne promjene.

Proljeće je idealno vrijeme za odbacivanje onoga što nam više ne služi, a i samim time si pravimo više mjesta u našem životu za ono neophodno što nam dolazi, o čemu god se radilo. Isto tako, ovo je i vrijeme prirodnog čišćenja organizma i to ne samo putem prehrane, nego i rješavanjem emotivnog viška u vidu želja, nezadovoljstva ili nestrpljivosti.

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini proljeće se povezuje sa jetrom i žučnim mjehurom te elementom drveta čija su glavna obilježja uzemljenost, stabilnost, fleksibilnost, strpljenje, tolerancija, vizionarstvo i jasnoća.

Glavna emocija ovog godišnjeg doba je ljutnja. Ljutnja, kao jedna od osnovnih ljudskih emocija zapravo predstavlja inteligentan pristup čija je uloga zaštita našeg fizičkog i emocionalnog tijela. Ljutnja nam može dati energiju da se fokusiramo, da se zauzmemo za sebe i na taj način zaštitimo osobni integritet. Kao emocija, često služi kao dobra maska ispod koje se kriju strah, razočarenje, frustracija, krivnja, sramota ili prijetnja nekim od naših uvjerenja.  Tvrdokorna i dugo njegovana ljutnja i zamjeranje može oslabiti naše srce i živčani sustav te nam taj način blokirati povezanost sa sobom i drugima, dodatno oslabljujući cjelokupno zdravlje. Sa energetskog aspekta, nerazriješena, tinjajuća ljutnja unutar nas stvara dodatnu toplinu i osjećaj stagnacije koji zatim pogoduju stvaranju težine i nemogućnosti da zastanemo i procesiramo što se zapravo događa u nama.

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, proljeće predstavlja sezonu kad su jetra i žučni mjehur na svom vrhuncu. Jetra je odgovorna za uravnotežen protok vitalne energije u tijelu pružajući osjećaj harmonije, mira i zadovoljstva.

Prehrana u proljeće bi trebala biti lakša u odnosu na zimsku prehranu i sadržavati hranu s karakteristikama ovog godišnjeg doba poput mladih zelenih izdanaka, klica, svježeg mladog zelenog i drugog povrća koje sada započinje svoj rast. Slanu, masniju i “težu”hranu, koju smo više konzumirali zimi bi bilo najbolje ograničiti na manje količine kako ne bi remetili prirodan rad jetre i na taj način svome tijelu uskratili prijeko potrebnu uzlaznu, proljetnu energiju.

U proljetnom kuhanju, preporuka je da što više koristimo načine pripreme obroka što uključuje kratko kuhanje i pirjanje u vodi, kratko pirjanje na malo ulja, parenje i prešanje povrća kako bi unosili namirnice koje sadrže što više aktivirajuću i lakšu energiju kakva nam je upravo sada i potrebna. Sirove salate preporučljivo je jesti u manjim količinama kako bi nježno potaknuli probavu.

U svakodnevno kuhanje uvrstite zeleno povrće poput mladog kupusa, špinata, blitve, raštike i brokule koje samo kratko kuhajte ili parite (najviše do tri minute) kako bi svom organizmu osigurali vlakna, zeleni pigment klorofil te vitamine i minerale. Idealno je vrijeme za branje samoniklog bilja poput maslačka, koprive i medvjeđeg luka koji također predstavljaju obilje vrijednih hranjivih tvari.  Zašarenite svoj tanjur proljetnim bojama dodajući mu mladu mrkvu, luk i rotkvice uz neizostavne proljetne mahunarke poput zelene leće, mladog graška i mungo graha koji isklijan predstavlja odličan nutritivno vrijedan dodatak jelima i salatama. Ječam, kao jedna od najstarijih žitarica korištena u ljudskoj prehrani predstavlja odličan proljetni izbor upravo radi svog blagog čišćenja organizma. Jutro možete započeti čašom mlake ili tople limunade uz lagano razgibavanje, jogu ili šetnju te na taj način potaknuti rad organizma i pripremiti se za svakodnevne izazove.

Okružite se zelenom bojom i uživajte u proljeću.

 

 Ova web stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.