LJETO

godišnje doba radosti, lakoće i strasti

Ljeto kao najtoplije godišnje doba predstavlja kreativnost, izražavanje, kretanje i uživanje u sunčanim danima i kao takvo pozitivno djeluje na naše rapoloženje i promišljanje.

 

Kako bismo održali ravnotežu između prirode i sebe, možemo jutra započeti ranijim ustajanjem i uživanjem u dugom i toplom danu te svemu onome što nas trenutno okružuje.

 

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, ljeto se povezuje sa srcem i tankim crijevom. Srce, kao mentalno/emotivno središte je osim organa koji regulira cirkulaciju krvi, ujedno i organ za koji se smatra da kontrolira i našu svjesnost, duh, san i memoriju te da predstavlja dom za um. Srce-um predstavlja snažnu vezu kojom dominira jasnoća, odnosno otvoreno srce i bistar um.

 

Što se tiče svakodnevne pripreme obroka i stilova kuhanja, oni bi trebali biti što jednostavniji, a sva jela bi se trebala pripremiti brzo. Preporučljivo je kuhati na jačem plamenu, kraće vrijeme te redovno koristiti tehnike kuhanja kao što su kratko parenje, brzo pirjanje (na malo ulja, a više vode) te grilanje. Neka vaša jela budu lagana, energizirajuća i osvježavajuća, a obroci manji, uz češću konzumaciju u danu.

 

Ljeto nam pruža obilje raznovrsne hrane, stoga bi i naši obroci trebali odražavati ovu karakteristiku ljeta. Izgubljene minerale znojenjem nadoknadite korištenjem morskih algi koje se odlično kombiniraju sa juhama ili salatama te kvalitetnim, rashlađenim čajevima, limunadom i vodom. Ljeto je također vrijeme za uživanje u raznolikim sirovim salatama, ali ponekad one mogu biti i teško probavljive te dodatno rashladiti organizam i opteretiti (naročito osjeljivu) probavu. Salate od povrća možete pripremati i tako što ste povrće prije konzumacije kratko termički obradili pa dodali ostalim sastojcima.

 

Namirnice za ljetne dane uključuju cjelovite žitarice poput smeđe riže, basmati riže, prosa, amaranta, kukuruza, kukuruzne krupice, bulgura i kus-kusa te integralne tjestenine. Uz ostale mahunarke, jedite one koje se kraće kuhaju poput crvene leće, a neizostavan je i tofu kao odličan dodatak sendvičima ili salatama. Koristite kvalitetnja ulja i sjemenke u svakodnevnoj prehrani. Priuštite si uživanje u raznom povrću i šarenom voću poput malina, kupina, borovnica, jagoda, lubenica itd.

 

Izbjegavajte konzumaciju ledenih napitaka, gaziranih pića i ledenih jela jer dodatno rashlađuju organizam te usporavaju probavu i narušavaju ravnotežu unutar organizma, čineći nas manje otpornim za hladnije jesenske dane. Također izbjegavajte meso i mesne prerađevine, tešku, začinjenu i prženu hranu te alkohol koji nas čine bezvoljnim i usporenim.

 

Uživajte u dugim, toplim danima!

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.