30 Jan Povrtne ćuftice
Napokon i da napravim ćuftice koje se nisu raspale. Ukusne, jednostavne za pripremu, a ako napravite više, riješili ste ručak za idući dan. A evo i ideja ako ne znate što sa domaćim sokom od rajčice.
Sastojci (25 ćuftica):
- 2 šalice kuhane i ocijeđene zelene leće
- 1 šalica sitnih zobenih pahuljica
- 1/4 šalice krušnih mrvica
- 1/2 žličice morske soli
- 2 češnja češnjaka sitno nasjeckana
- 1/4 šalice sitno nasjeckanog pastrnjaka
- 1/4 šalice sitno nasjeckanog batata
- 1 manji luk sitno nasjeckan na kockice
- 1 žličica origana
- Svježe mljeveni papar
- 300 ml soka od rajčice
- vode po potrebi
- Lovorov list
- 1 žlica rižinog slada
- 1 žličica aru praha
Postupak:
Pomiješajte leću i zobene pahuljice pa ostavite 20ak minuta da se sastojci povežu. Zatim dodajte luk, češnjak, pastrnjak, batat, origano, sol i papar te krušne mrvice. Dobro sve promiješajte i rukama oblikujte kuglice. Zakuhajte sok od rajčice, malo posolite, dodajte rižin slad i lovorov list pa kad prokuha dodajte aru prah za zgušnjavanje koji ste prethodno razmutili u malo vode i miješajte da se ne stvore grudice. Smanjite plamen i polako žlicom dodajte ćufte u umak.Kuhajte ih na laganoj vatri 15ak minuta. Poslužite uz kuhano proso, smeđu rižu, ječam, palentu ili integralnu tjesteninu.