Upravo poput prirode oko nas koja je uspavana i naše svakodnevno djelovanje bi trebalo biti mirnije i malo povučenije, baš po uzoru na ovo godišnje doba.
Tako zimsko doba predstavlja introspekciju, dublje povezivanje sa samim sobom, prihvaćanje tame, skladištenje vitalne energije, smanjenu fizičku aktivnost i pripremu za proljeće.
Zima odaje dojam da je sve skriveno u tišini i hladnoći, pozivajući nas da se uputimo u unutrašnjost sebe i tako sebi podarimo istinski dar ljubavi, prihvaćanja i spokoja.
Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, zima se povezuje sa bubrezima i mokraćnim mjehurom te elementom vode čije su karakteristike snaga, promjena, tijek, dubina, misterij, sloboda, život i smrt.
Emocija koja prati ovo godišnje doba je strah. Strah, kao jedna od temeljnih ljudskih emocija ima i svoje prednosti-naročito kada se nalazimo u opasnosti i tu je onda u zaštitničkoj ulozi. Ukoliko se nađemo u situaciji gdje osjećamo veliki strah, naše nadbubrežne žlijezde počinju lučiti adrenalin i ubrzavaju nam se srčani otkucaji, počinjemo se znojiti te ubrzano dišemo. Sve ove fizičke reakcije “hrane” naš strah i na taj način stvaramo začarani krug neuravnoteženog fizičkog, mentalnog i emotivnog stanja. Ukoliko je element vode u neravnoteži, moguće je da dolazi do fobija, tjeskobe, kronične zabrinutosti i sličnih stanja koja dodatno opterećuju bubrege, a samim time i našu životnu energiju.
Bubrezi i mokraćni mjehur su organi zaduženi za kontrolu tekućina u našem tijelu te itekako zaslužuju posebnu pažnju zimi.
Potrebnu podršku organizmu zimi možemo pružiti na sljedeći način:
Od iznimne je važnosti prilagoditi način kuhanja i odabir namirnica pa tako zimi na red dolazi i mnogima omiljeno pečenje u pećnici, duže kuhanje i pirjanje te prženje.
Počastite se uz omiljena variva, juhe, složence od cjelovitih žitarica i mahunarki uz dodatak korjenastog povrća, fermentiranih namirnica (ukiseljenog kupusa, repe, rotkve) te morske soli, kvalitetnih ulja, algi, đumbira, cimeta, klinčića, kurkume, češnjaka i papra.
Zima je vrijeme za mahunarke poput graha, (posebno azuki grah) leće, slanutka, crne soje jer svojim svojstvima jačaju naš organizam tako da ih svakako uvrstite u svakodnevnu prehranu.
Uživajte u zimi i njezinoj tišini.
October 22, 2021