ZIMA

godišnje doba tišine

Upravo poput prirode oko nas koja je uspavana i naše svakodnevno djelovanje bi trebalo biti mirnije i malo povučenije, baš po uzoru na ovo godišnje doba.
Tako zimsko doba predstavlja introspekciju, dublje povezivanje sa samim sobom, prihvaćanje tame, skladištenje vitalne energije, smanjenu fizičku aktivnost i pripremu za proljeće.

 

Zima odaje dojam da je sve skriveno u tišini i hladnoći, pozivajući nas da se uputimo u unutrašnjost sebe i tako sebi podarimo istinski dar ljubavi, prihvaćanja i spokoja.

 

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, zima se povezuje sa bubrezima i mokraćnim mjehurom te elementom vode čije su karakteristike snaga, promjena, tijek, dubina, misterij, sloboda, život i smrt.

 

Emocija koja prati ovo godišnje doba je strah. Strah, kao jedna od temeljnih ljudskih emocija ima i svoje prednosti-naročito kada se nalazimo u opasnosti i tu je onda u zaštitničkoj ulozi. Ukoliko se nađemo u situaciji gdje osjećamo veliki strah, naše nadbubrežne žlijezde počinju lučiti adrenalin i ubrzavaju nam se srčani otkucaji, počinjemo se znojiti te ubrzano dišemo. Sve ove fizičke reakcije “hrane” naš strah i na taj način stvaramo začarani krug neuravnoteženog fizičkog, mentalnog i emotivnog stanja. Ukoliko je element vode u neravnoteži, moguće je da dolazi do fobija, tjeskobe, kronične zabrinutosti i sličnih stanja koja dodatno opterećuju bubrege, a samim time i našu životnu energiju.

 

Bubrezi i mokraćni mjehur su organi zaduženi za kontrolu tekućina u našem tijelu te itekako zaslužuju posebnu pažnju zimi.

 

Potrebnu podršku organizmu zimi možemo pružiti na sljedeći način:

 

  • Čestim provjetravanjem prostorija u kojim boravimo
  • Uživanjem u opuštajućim kupkama uz dodatak eteričnih ulja
  • Raniji odlazak na spavanje
  • Druženje s prijateljima i obitelji
  • Vježbe disanja i meditacija
  • Lagane tjelovježbe, šetnja, usklađivanje svakodnevnih aktivnosti sa prirodom oko nas
  • Trljanje tijela toplim ručnikom (od stopala prema gornjem dijelu tijela izbjegavajući područje genitalija i grudi) prethodno namočenog u vruću đumbirovu vodu kako bi pokrenuli cirkulaciju
  • Toplo se i slojevito odijevajte što više koristeći prirodne materijale
  • Izbjegavajte prejedanje, šećer, zaslađene, hladne, gazirane napitke i kavu

 

Od iznimne je važnosti prilagoditi način kuhanja i odabir namirnica pa tako zimi na red dolazi i mnogima omiljeno pečenje u pećnici, duže kuhanje i pirjanje te prženje.

 

Počastite se uz omiljena variva, juhe, složence od cjelovitih žitarica i mahunarki uz dodatak korjenastog povrća, fermentiranih namirnica (ukiseljenog kupusa, repe, rotkve) te morske soli, kvalitetnih ulja, algi, đumbira, cimeta, klinčića, kurkume, češnjaka i papra.

 

Zima je vrijeme za mahunarke poput graha, (posebno azuki grah) leće, slanutka, crne soje jer svojim svojstvima jačaju naš organizam tako da ih svakako uvrstite u svakodnevnu prehranu.

 

Uživajte u zimi i njezinoj tišini.

Date
Ova web stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.