JESEN

vrijeme metala, pluća i debelog crijeva

Kako nas bezbrižno i toplo ljeto napušta i dani postaju kraći, kišovitiji i hladniji, ali ujedno i ispunjeniji divnim jesenskim bojama, poželjno je obratiti pažnju na promjene koje se događaju oko nas.

 

Hladnije vrijeme nas upozorava da ljetnu, laganu odjeću zamjenimo toplijom te nam prirodno dolazi da smanjujemo vanjske aktivnosti i više promišljamo i ulazimo u sebe.

 

Jesen nam donosi i predivne plodove  poput bundeva, jabuka i oraha koje spremamo za zimu i veselimo se toplim začinima poput cimeta, klinčića i đumbira koji ispunjavaju naše kuhinje.

 

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, jesen se povezuje sa plućima i debelim crijevom te elementom metala čije su karakteristike organiziranost, jasne granice, jednostavnost, odlučnost i pravednost.

 

Kao što ljetnji plodovi sazrijevaju i dospijevaju u jesen, tako je sada povoljno vrijeme za dovršavanje projekata i uživanje u plodovima vlastitog rada, ali isto tako i za početak novih aktivnosti, naročito onih koje zahtjevaju više fokusa. Stoga se okuražite i prionite na taj projekt koji već neko vrijeme čuči u vama i čeka da ugleda svjetlo dana.J

 

U kineskoj medicini svaki organ je povezan sa određenom emocijom. Tako je tuga emocija koja prati pluća. Ukoliko kroz procese otpuštanja, tugovanja, opiranja promjenama i izolacije ne prolazimo zdravo i otvorena srca, itekako oslabljujemo naša pluća i ne dopuštamo si osobni rast i razvoj te nas prati osjećaj stagnacije i nezadovoljstva.

 

Jesen je stoga pravo vrijeme za otpuštanje svega onoga što nam više nije potrebno u životu, baš kao što i u našem prirodnom okruženju svjedočimo kako biljni i životinjski svijet postaje mirniji. Dobar primjer je stablo koje nam predaje svoje plodove, odbacuje lišće te šalje svoje sokove i energiju prema korijenju, pripremajući se na taj način za zimu.

 

 

Pluća i debelo crijevo

 

Svaki organ ima svoj par pa tako pluća i debelo crijevo čine jedan-od kojih je jedan yin (pluća), a jedan yang (debelo crijevo) i zajedničkim snagama održavaju naše tijelo u ravnoteži.

Uloga pluća  je da prima novo kroz udisanje čistog, svježeg zraka, a debelog crijeva da odbacuje staro i nepotrebno iz organizma, zadržavajući ono korisno.

 

 

Pa, kako onda podržati organizam u jesen?

 

  • Šetnja (obratite pažnju na boje i mirise)
  • Provođenje vremena na zraku
  • Vježbe disanja
  • Otpuštanje nepotrebnoga
  • Organizacija, raščišćavanje
  • Toplija odjeća (ne zaboravite šal)
  • Topli napitci, juhe, variva

 

 

I, što i kako kuhati?

 

Preporuka je konzumirati hranu koja se duže kuha (juhe, variva, gulaši), zagrijava organizam i lakša je za probavu uz češće uživanje u korjenastom povrću te uz manju konzumaciju namirnica koju smo jeli u ljeto poput sirovog voća i povrća te salata i namirnica koje rashlađuju organizam.

 

Kao potporu organizmu uvrstite sljedeće namirnice:

 

  • Cjelovite žitarice
  • Azuki grah
  • Fermentirano/ukiseljeno povrće
  • Miso
  • Tamari
  • Bundeva
  • Korjenasto povrće (mrkva, pastrnjak, peršin, celer, daikon, rotkva, cikla)
  • Luk, poriluk
  • Češnjak
  • Batat
  • Brokula
  • Tamnozeleno lisnato povrće
  • Kupus
  • Đumbir, cimet, kurkuma, papar
  • Jabuke, kruške
  • Orasi

 

Uživajte u divnoj, šarenoj jeseni i svome zdravlju!

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.